Skip to content

ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE

KAKO ODRŽATI ORALNU HIGIJENU?

Prije same ugradnje zubnih implantata, izuzetno je bitno posvetiti se oralnoj higijeni kako bi se stvorili što bolji uvjeti za ugradnju implantata.

Preporuka je koristiti mekanu četkicu za zube, zaobljenih vrhova i gusto postavljenih vlakana te korištenje interdentalnih četkica. Nakon ugradnje implantata jako je bitno mekanom četkicom i interdentalnim četkicama temeljito četkati okolne zube da ne bi došlo do infekcije rane. Preporuča se također koristiti preparate za ispiranje usne šupljine, uglavnom one kojima je glavni sastojak heksetidin.

“Preporuka je koristiti mekanu četkicu za zube, zaobljenih vrhova i gusto postavljenih vlakana te korištenje interdentalnih četkica.”

Osim četkice za zube i tekućine za ispiranje, za održavanje oralne higijene može se koristiti ohlađeni čaj od kadulje (žalfije). Svaka 3-4 sata se ispire usna šupljina. U slučaju boli može se koristiti tableta koju pacijent inače koristi. Ne smije se koristiti andol ili aspirin jer produljuju krvarenje.

Nakon operacije često se javi oteklina na području insercije implantata što je normalna pojava te ne predstavlja opasnost. Oteklina se umanji tako što se iznad operiranog mjesta prvih 6-12 sati hladi ledom u plastičnoj vrećici u serijama od pola sata s pauzom od 10 minuta.

Prvih par dana pacijent može jesti tekuću, kašastu hranu, izbjegavati tople napitke te ukoliko ste pušač, preporuka je ne pušiti 4-6 sati nakon zahvata. Nakon 5-7 dana skidaju se konci ukoliko nisu resorptivni (oni sami otpadaju).

Zubni konac
Četkanje zuba
Scroll To Top